Energijos kaupimas ir atidavimas.

Viena iš energijos rūšių yra elekta .Elektros energija gali būti kaupiama keletu būdų . Vienas iš jų yra elektros energijos kaupimas įvairių tipų akumuliatoriuose ar baterijose : Švino(Pb), ličio-jonų (Li-jonų) ,natriosieros(NaS),  nikelio-kadmio (NiCd),nikelio-metalų hidridų (NiMH) ir kitų.

Tačiau yra ir keletas kitų būdų . Elektros energija gali būti kaupiama hidroakumuliacinėse elektrinėse.Šis būdas dažniausiai naudojamas pertekliniam elektros energijos kaupimui .Perteklinė elektros energija iš kitų elektrinių panaudojama hidroakumuliacinės elektrinės vandens siurblių darbui .Vandens siurbliai pumpuoja vandenį sukeldami jį į aukščiau stovinčius rezervuarus ir vėliau iš jų paleidus vandenį kuris suka generatorius yra gaminama elektra.

Sekantis energijos kaupimo būdas yra suspausto oro . Naudojant suspaustą orą yra paleidžiami karinėje technikoje tankuose naudojami vidaus degimo varikliai . Veikiant vidaus degimo varikliui sukamas kompresorius kuris kaupia suspaustą orą  nedidelėse talpyklose Vėliau šis oras panaudojamas tanko variklių paleidimui .

Šiuo principu yra kaupiama ir elektros energija kuomet elektros varikliai naudodami elektrinėse pagamintą elektrą suka elektros kompresorius ir taip kaupia suspaustą orą, o vėliau tą suspaustą orą panaudoja generatorių sukimui kuris sukauptą suspausto oro energiją paverčia elektros energija.

Elektros energija taipogi gali būti panaudota vandenilio gamybai naudojant elektrolizę, o vėliau vandenilis kaip energijos šaltinis gali būti naudojamas įvairiose srityse taip pat ir atgalinei elektros energijos gamybai . Tai irgi viena iš elektros energijos kaupimo galimybių.

Superkondensatoriai yra didelės elektros talpos  elektros energijos kaupikliai .Šie kondensatoriai gali talpinti iki 5000 faradų. (Faradas – SI sistemos elektrinės talpos matavimo vienetas) .Vėliau  sukaupta elektros energija gali būti sugražinama į norimą elektros įrenginį . Superkondensatoriai naudojami atsiradus dideliems  elektros svyravimams elektros tinkle.Tarkim kokia gamykla įjungia daug galios reikalaujantį įrengimą kuris sunaudoja daug elektros energijos tai tam kad išlyginti elektros energijos deficitą atsiradusį tinkle panaudojami superkondensatoriai ,nes jie gali atiduoti sukauptą elektros energiją per keletą sekundžių .

Superlaidininkų magnetinės energijos kaupikliai sutrumpintai SMEK .Tai didelės magnetinės ritės per kurias paleidžiama nuolatinė elektros srovė .Magnetinė ritė yra atšaldoma skystu heliu arba azotu iki superlaidumo .Elektros tinkluose šie prietaisai naudojami trumpalaikiam elektros energijos kaupimui ir gražinimui kuomet reikia sumažinti elektros energijos  svyravimus panašiai kaip ir superkondensatoriai  . Tačiau SMEK negali iš karto sukaupti ir atiduoti  didelių elektros energijos kiekių todėl naudojami ten kur yra mažesni elektros svyravimai . SMEK talpa gali siekti iki 20 MWh ,o momentinė galia iki 400 MW 100 sekundžių laikotarpyje arba 10 MW 2 valandų laikotarpyje. Tokiu pat principu veikiančios magnetinės ritės anksčiau kol nebuvo išvystyti elektros tinklai būdavo naudojamos kaip srovės lygintuvai namuose prie lempinių televizorių norint juos apsaugoti nuo elektros svyravimų .Kadangi tai buvo buitiniai prietaisai tai ir jų efektyvumas žinoma nebuvo toks koks jis yra SMEK prietaisų naudojamų šiandien elektros tinkluose .

Smagratis tai kinetinės energijos kaupimo ir atidavimo įrenginys . Smagračiai naudojami vidaus degimo varikliuose siekiant išlaikyti nepertraukiamą energijos stabilumą. Smagračiai senovėje buvo naudojami molinių indų žiedimui . Smagratis taip pat yra naudojamas ir elektros energijos vertimui kinetine energija tokiu būdu vyksta energijos kaupimas .Vėliau smagračio sukauptą kinetinę energiją galima panaudoti elektros gamybai . Jau yra sukurtų ir smgračio energiją naudojančių elektros energijos kaupimo prietaisų .Viena iš tokius prietaisus gaminančių kompanijų yra  https://beaconpower.com . Smagračio kinetinės energijos kaupimo principą norima pritaikyti ir automobiliuose siekiant stabdymo metu sukauptą energiją panaudoti automobilio energijos naudingumui padidinti . Kuomet automobilis stabdomas prarandama dalis variklio sugeneruotos energijos . Norima padaryti taip, kad kol būtų stabdomas automobilis variklis suktų smagratį kuris kauptų kinetinę energiją, o vėliau tą energiją panaudotų automobilio bėgėjimosi metu ir taip sutaupytų prarandamą energiją.

Sunkio jėgos energija naudojama laikrodžiuose su svarmenimis taip pat galima pritaikyti kaip kaupimo ir vėliau ją paversti elektros energija .Jei naudosime elektros energiją svarmenims pakelti ir vėliau besileidžiančio svarmens energiją panaudosime generatoriaus sukimui ir elektros energijos atidavimui.

Elektros energiją taip pat galima kaupti pasitelkiant terminę energiją,  naudojant elektrą šildymui ar šaldymui. O vėliau šaltį ar šilumą versti elektros energija.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *