Stirlingo variklis

Stirlingo variklis pristatytas ir patentuotas 1816 metais .Jo išradėjas Škotijoje gimęs Robertas Stirlingas.

 

Alfa tipo Strilingo variklis

 

Beta tipo stirlingo variklis
Beta tipo Stirlingo variklis

 

Gama tipo strilingo variklis

Stirlingo variklis buvo pristatytas kaip saugesnė alternatyva garo varikliams .Garo varikliai turėjo vieną trūkumą .Dėl susidariusio aukšto vandens garų slėgio yra pasitaikę jų sprogimo atvejų. Vienas pirmųjų stirlingo variklio pritaikymas buvo 1818 metais vandens pompose.

Vėliau Philips kompanija 1952 metais sukūrė stirlingo variklio principu veikiantį elektros 180/200 W generatorių MP1002CA kuris dėl savo nekonkurencingos gamybos kainos taip ir nebuvo išleistas masinei gamybai.Šių generatorių buvo pagaminta apie 150 vienetų.

1872 metais Niujorke pagamintas Džono Eriksono (John Ericsson ) saulės variklis.

Jis buvo pristatytas kaip Kalifornijos Žemės ūkio drėkinimo reikmėms skirtas įrenginys, bet galiausiai tai nepasitvirtino. Jo naujas variklis kaip pumpavimo variklis pasiekė pasisekimą tačiau šildymui buvo naudojama ne saulė ,o dujos .

Tačiau ši technologija elektros gamybai sėkmingai pritaikyta McDonnell Douglas / Kalifornijos pietinėje dalyje (McDonnell Douglas/Southern of California) ir kitur .Apie tai plačiau galima pasiskaityti anglų kalba https://www.stirlingengines.org.uk/sun/sun.html

Vokiečių kompanija SenerTec sukonstravo CHP(Combined Heat and Power ) jėgainę kuri dujomis šildomą namo šilumos energiją išnaudoja elektros gamybai .Šias jėgaines galima kūrenti ir degalais iš naftos produktų. Šių jėgainių  galia gali būti nuo 1 kw iki 5 kw .

Kita Stirlingo variklių naudojama sritis yra šaldymo sistemos. Kompanija Stirling Cryogenics  savo šaldymo sistemoms naudoja stirlingo technologiją kuri padeda sumažinti elektros energijos naudojimą .

Įvairių stirlingo variklio modeliukų galima rasti  Aliexpress internetinėje parduotuvėje  kad būtų galima gyvai pamatyti jų veikimą .

Paskutinį kartą taisyta2021-04-16
šis straipsnis Stirlingo variklis

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *