Kaip pasikeisti DNS serverį

DNS serveris (angl. Domain name system) tai yra kompiuterių serveris, kuriame yra viešųjų IP adresų ir susijusių pavadinimų duomenų bazė, ir daugeliu atvejų tarnauja, kad būtų ištaisyti arba išversti žodiniai pavadinimai į skaitmeninius kuriuos supranta kompiuteriai .DNS serveriai paleidžia specialią programinę įrangą ir bendrauja tarpusavyje naudodami specialius protokolus. Paprasčiau: DNS serveris internete yra įrenginys, kuris verčia www.google.com  kurį įvedate naršyklėje, į 216.58.211.142 IP adresą, tai yra  į tokį koks jis yra iš tikrųjų .DNS serveriai reikalingi tam ,kad būtų lengviau įsiminti interneto adresus .Google IP adresas nėra labai sudėtingas .Tačiau jei reikės įsiminti daugiau interneto svetainių adresų skaičiais, tikriausiai tai bus kur kas sudėtingiau .Norėdami sužinoti svetainės skaitmeninį adresą windows paieškos langelyje įrašome CMD ir paieškos rezultatuose pasirenkame CMD terminalą .Jame įrašome nslookup  komandą ir po tarpo norimos svetainės pavadinimą . Tai turėtų atrodyti taip: nslookup  google.com   Terminalas mums sugeneruoja rezultatą kuriame matome skaitmeninį Google.com svetainės adresą kuris atrodo štai taip :

Non-authoritative answer:

Name: google.com

Addresses: 2a00:1450:400f:808::200e

216.58.211.142

Kiekviena šalis turi savo viešai prieinamus DNS serverius . Nuo to kaip toli šie nutolę nuo vietos kur jūs esate skiriasi interneto greitis . Windows sistemose dažniausiai DNS serveriai pagal nutylėjimą yra nustatomi automatiškai .Todėl visuomet pirmiausia yra naudojami jūsų interneto tiekėjo naudojami DNS serveriai . Kartais toje šalyje kurioje naudojamės internetu interneto tiekėjai DNS serveriuose įdiegia tam tikrus apribojimus ,kad negalėtume naudotis tam tikrais puslapiais . Lietuvoje yra draudžiami lošimo paslaugas siūlantys puslapiai . Todėl mes naudodamiesi interneto tiekėjo teikiamomis paslaugomis negalime matyti apriboto turinio . Tačiau yra galimybė savo DNS serverį pasikeisti į norimos šalies . Tarkim Google DNS serverį . Norėdami tai padaryti savo windows 10 operacinę naudojančiame kompiuteryje apatinėje darbalaukio juostoje susirandame interneto prieigos  piktogramą užvedę pelės žymeklį spaudžiame dešinį pelės klavišą ir pasirenkame Open Network & Internet settings  . Atsivėrusioje lentelėje kairėje susirandame užrašą Ethernet spaudžiame kairy pelės klavišą atsivėrusiame langelyje pasirenkame Change adapter options. Pasirenkame naudojamą interneto adapterį ir užvedę pele spaudžiame vieną kartą kairį pelės klavišą tam kad pasižymėtume norimą piktogramą .Tada spaudžiame dešinį klavišą ir atsivėrusiame meniu pasirenkame Properties .Toliau atsivertusioje lentelėje renkamės Internet Protocol Version 4 (TCP/IPv4) spaudžiame du kartus kairiuoju klavišu ir atsiveria dar viena lentelė. Ten susirandame užrašą Use the following DNS server addresses: uždedame taškelį prie šio užrašo ir lentelėje prie Preferred DNS server : užrašo įvedame skaičius 8.8.8.8 arba 8.8.4.4 Paspaudžiame ok .Štai ir viskas nuo šiol kompiuteris naudos Google DNS serverį . Kadangi šis mano aprašytas būdas reikalauja daugiau veiksmų ir nėra labai patogus norint pasikeisti savo DNS serverio nustatymus galima pasinaudoti tam sukurtais nemokamais įrankiais . Viena tokių programų yra QuickSetDNS kurios pagalba galima greitai keisti DNS serverio IP adresus . Daugiau paieškojus internete galima rasti ir daugiau panašių programų padedančių greičiau atlikti DNS keitimą . Pakeitus DNS nustatymus galima patikrinti kaip gerai jie veikia Pasinaudojus programa DNS Benchmark  Ši programa pratestuoja ir parodo geriausiai veikiančius DNS serverius ir jų IP adresus kuriuos galima suvesti į DNS keitimo programą . Viešai naudojamų ir prieinamų DNS serverių sąrašą galima rasti internete  jeigu dėl kokių nors ribojimų norime pakeisti DNS nustatymus, kad galėtume naudotis tam tikra svetaine. Pakeitus į AdGuard DNS serverį: 176.103.130.130 papildomas 176.103.130.131 .DNS serveris sulaikys daugybę reklamų ir kito nepageidaujamo turinio.

Šis įrašas yra skirtas susipažinimui ir už savo veiksmus, ar naudojamas programas kiekvienas atsako pats .DNS keitimas gali turėti ir neigiamų pasekmių . Jeigu pasirinksite netinkamą DNS serverį sukurtą piktavalių galite ir nukentėti .Nes tokie serveriai dažniausiai yra kuriami tam, kad nukreiptų į apgaulingas svetaines siekiant išvilioti konfidencialią informaciją ,ar siekiant įdiegti kenksmingas programas jūsų kompiuteryje . Todėl visuomet prieš kažką darydami tikrinkite kelis kartus ir keletoje interneto šaltinių . Antivirusinių programų pagalba skanuokite parsisiunčiamas programas .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *